Zondag 26 mei 2024, Vrij varen

Vandaag was er alweer de 2e vaardag. Door dat er diverse leden niet konden komen deze dag werd het geen parcours gevaren maar werd er wederom weer gekozen om lekker te vrijvaren. Of het aan het weer lag weten we natuurlijk niet maar aan belangstelling ontbrak het deze dag zeker niet want de steiger was zeer rijkelijk gevuld met diverse leden en hun boten.
Het was weer een gevarieerd schouwspel want er waren diverse boten te aan schouwen. Deze keer waren er zelfs echte stoom boten van Cor Marbus te bewonderen. Dit is toch wel een heel andere vorm van voortstuwing van je boot. De ketels moesten eerst gevuld en daarna opgestookt worden. Dit duurt uiteraard even voordat ze de juiste temperatuur bereikt hebben. Na het fluit signaal dat Cor gaf was dit het teken om de boot te water te laten en dan het ruime sop te kiezen met zijn zeer mooie gebouwde sloepjes. Met de rook uit de pijp werd er dan ook heerlijk genoten van deze boten.

Helaas ook vandaag waren er toch weer boten die niet wilden wat de schipper wel wilde. Zo was terwijl ik met andere dingen bezig was mijn zeilboot zijn eigen koers gaan varen en voordat ik hem in de gaten had lag hij aan de andere kant van de vijver in de struiken verscholen. Gelukkig waren de hulptroepen op geroepen en Hans Waque was onderweg met zijn Orion om mij te komen redden. Maar terwijl Hans onderweg was naar mij kwam ik zelf langzaam maar zeker los van de kant en met een beetje hulp van Hans kon ik de zeilen weer aantrekken om heerlijk verder te zeilen. Alhoewel dit niet echt hard ging deze keer door de zeer geringe wind. Hans Waque moest ook nog in actie komen met zijn Orion om een patrouille vaartuig te gaan redden want deze lag halverwege de vijver ook stil en kon niet meer op eigen kracht naar de kant komen. Maar met de handige stuurmanskunsten van Hans Waque kwam ook deze boot bij de steiger langs wal om hem er uit te halen. Dan waren er nog 2 boten van Hans Materman die het niet deden wat Hans eigenlijk wel wilde. Thuis in de badkuip werkte alles naar wens maar hoe komt het dan steeds dat ze aan de waterkant niet zo lekker willen varen. Bij een van zijn boten was zijn stuur servo defect. Deze heeft hij wel op eigen kracht naar de kant gekregen.

Zijn Vrachtscheepje leek het in eerste instantie lekker te doen, maar helaas ook nu moest de Orion weer in actie komen om ook dit schip naar de steiger te begeleiden. En dan te weten dat de Orion van Hans Waque ook met een storing kampte. 1 van zijn motoren was defect. Maar omdat de Orion dubbele motoren heeft kon het de hele dag met 1 motor toch nog goed zijn werk doen. Dit is dan helemaal een stuurmanskunst geweest om dit alles toch weer veilig en zonder schade aan de steiger te kunnen krijgen.
Zo zie je maar weer de ene vaardag verloopt heerlijk rustig en de andere vaardag moet de crew in actie komen om diverse boten naar de kant te halen. Al met al was het weer een zeer geslaagde dag met zeer goed weer en veel gezelligheid. Op naar de volgende vaardag. Wanneer dat is is altijd een vraag. De geplande vaardagen zijn bekend en staan in de agenda van de club, maar er komt ook spontaan een vraag of er mensen zijn die willen varen en dan zo gezellig met een paar leden aan het varen zijn.
Hierbij wil ik ook namens het bestuur alle leden die vandaag aanwezig waren heel hartelijk bedanken voor hun aanwezigheid en gezelligheid.

Jaap van Hezel

Voor de foto’s van vandaag, gemaakt door Jaap, klik hier.