Zondag 05 mei 2024, Vrij varen

Ik kreeg van Maarten 2 een privé bericht dat hij een nieuw bootje heeft aangeschaft. Het gaat om de Southampton. Hij wist dat ik er ook een had en zodoende vroeg hij mij het een en ander over de boot. Na een paar dagen solderen en rommelen zou de boot dan naar zijn zin moeten zijn. Maar om dit te proberen moet je toch naar de waterkant om dit ook daadwerkelijk uit te proberen.
Hij waagde er weer een appje aan in de groepsapp van het anker of er nog meer leden interesse hadden om zondag een paar uurtjes te varen dan wel te zeilen. Maarten vind het namelijk nooit zo leuk om alleen aan de waterkant te zitten met zijn zendertje in zijn hand. Hij houd er wel van om tijdens het varen ook serieus te willen praten met andere leden. Dus hebben Lennard en ik zich aangemeld om ook te komen. We hebben afgesproken om rond een uurtje of 10.30 uur op de steiger te verzamelen.
Toen ik aan kwam rijden om 10.15 uur was ook Maarten net bezig om zijn spullen uit de auto te halen. Stoelen en tafeltje neer gezet en de boten konden het water in. Als eerste ging natuurlijk de Southampton van Maarten erin. Hij wilde immers kijken wat dat bloed, zweet en tranen hem allemaal zou hebben opgeleverd. En ja hoor de boot bleef in ieder geval drijven en was ook helemaal waterdicht. Hij was niet helemaal tevreden over het manoeuvreren van het bootje, maar dat komt goed zij hij. Inmiddels lag mijn Richardson ook te water en voeren we gezellig met zijn tweeën rondjes over de plas.

Na een tijdje gevaren te hebben wilden we toch ook wel even een stukje gaan zeilen. Dus zo gezegd zo gedaan gooiden we alle bij onze Micro Magic in het water. Het was nu wel even werken want we hadden op een gegeven moment 2 zenders in onze handen. 1 voor de motorboot en 1 voor de zeil boot. Dit ging best wel goed daar we af en toe wel even de verkeerde zender gebruikten om de boot aan te sturen.
Na een tijdje kwam ook Lennard aan met zijn 2 zeilboten. Een van zijn boten ging te water maar moest even later weer naar de kant om even gecontroleerd te worden of alles nog wel goed zat. Na even wat gesleutel kon hij dan toch weer te water. Maar Lennard vond dat ook hij met 2 boten kon varen dus legde hij zijn 2e zeilboot erin. Wat hij aan zijn kiel vast gemaakt heeft weten we niet, maar na dat ook hij lekker aan het varen was werd in een keer een van zijn boten opgetild door een vis ja wel je leest het goed een vis wij waren getuige hiervan. En kort daarna nog een keer. Helaas heb ik hier geen filmpje van.

Al met al voeren we met zijn drieën met 6 boten en dat was best wel even werken. Zeker als er een beetje wind stond om zo je zeilboot op koers te houden. Met deze gezelligheid en sensatie vloog de ochtend dan ook snel voorbij. Helaas moest ik eerder weg , maar Maarten 2 en Lennard bleven nog zitten. Ik heb begrepen dat er verder niets spannends is gebeurd.
Ook deze dag kunnen we weer terug kijken op een gezellige en geslaagde ochtend.

Jaap van Hezel

Voor nog meer foto’s van Jaap, klik hier.