Zondag 07 april 2024, Vrij varen [2]

Vandaag kwam er weer een nabrander van Henk Swijnenburg. En wel van het Vrij varen van afgelopen zondag. Henk heeft weer een tweetal filmpjes gemaakt en die vergen nu eenmaal iets meer tijd dan foto’s.

In het eerste filmpje zijn weer een aantal nieuwe boten te bewonderen, welke afgelopen winter gebouwd, gerestaureerd of gekocht zijn.

Het tweede filmpje laat een aantal oefeningen zien, welke onderdeel kunnen gaan worden van een grote act. In zo’n act [F6 klasse in het wedstrijd varen] worden allerhande zaken uit de scheepvaart nagebootst. Een aantal voorbeelden zijn: sleepwerk, berging en brandbestrijding. De leden die aan de act deelnemen leggen in een draaiboek vast wat er gaat gebeuren. Om vervolgens hetgene wat is besloten, door één of meerdere boten te besturen, uit te voeren. VMBC het Anker heeft als vereniging ook een aantal boten die tijdens zo’n act ingezet kunnen worden. De Dock Express 20 [afzinkbaar], Taklift [met elektromagneet], de Oceanic [zinkend schip] en de Willemijn [Gas-tanker waar brand uitbreekt] zullen ongetwijfeld in de act opgenomen worden. Wanneer de complete act ten uitvoer wordt gebracht is nog niet bekend. Er zal eerst nog het een en ander bedacht en geoefend moeten worden.