Donderdag 28 december 2023, Hobby -en Modelbouwbeurs Urk

Foto,s zonder verhaal is een beetje kaal, en daarin moet ik Jaap van Hezel [hij gaf dit aan in de whatsapp groep] wel gelijk geven, maar ja het is ook niet een ieder gegund om zo even een verhaal te maken over het hele gebeuren, en daar dan nog een boeiend verhaal van te maken. Ik zal wat proberen.

Verslag van wederom een prachtige evenement, georganiseerd door Charitas uit URK, dat al weer heel wat jaartjes vaste prik is in de agenda van vele modelbouwers, creatieve mannen, vrouwen en kinderen, wat plaatsvond op Urk 28-12-2023.
Dit keer waren de foto’s sneller dan het verhaal, maar ja, Jaap was er dit keer niet bij, maar hij gaf dan wel de inspiratie om dan toch nog een verhaaltje te schrijven.
In de voorbereiding, een avond eerder de tafel kleden, kalenders en de vrije val reddingboot, een oorspronkelijk voor Schat David compagnie gemaakt beursmodel, die na restauratie sinds november weer terug is in het clubhuis in de auto gezet.

De volgende ochtend Ronald, even over 7 uur ochtends opgehaald, en naar Urk vertrokken, alwaar we rond half negen via de artiesten ingang de sporthal aan de Vlechttuinen betraden. Dit tot verwondering van Willem van Dijk, die ons verwacht had aan de hoofdingang. Wij hadden de blauwe tafelkleden mee, die noodzakelijk waren, om een mooie ondergrond te creëren, voor onze schaal modellen. Zo vroeg als de zaal open was 7.00 waren we niet, maar voor je het weet is het 10.00 uur , en dan moet alles klaar zijn. Om de reddingboot van elektriciteit te voorzien had ik een aantal snoeren meegenomen, die terecht een obstakel konden vormen vormen voor de bezoekers. De organisatie, mijn dank hiervoor, heeft op dit op vortreffelijke wijze opgelost door nog even snel een paar uitschuifbare palen te plaatsen zodat er een oversteek door de lucht gemaakt kon worden, en zo de vrije val reddingboot gedurende de dag zijn kunsten kon vertonen. I.v.m de kwetsbaarheid bleef de boot in de takels. Inmiddels was het 10 uur, en de zaal stroomde vol met enthousiaste bezoekers, Het is dan altijd weer erg leuk om een praatje te maken met geïnteresseerden, en hun vragen te beantwoorden, complimenten in ontvangst te nemen, over het gebouwde resultaat van onze kunsten, en soms ook een eigen verhaal hadden. Heel erg leuk om te ervaren hoe belangstellend men is van jong tot oud. Dat jonge meisjes niet allen van poppenhuizen houden, werd mij duidelijk, toen de moeder mij vertelde dat ze werkelijk geïnteresseerd was in techniek, en mij vroeg, de jonge dame dus, om de reddingboot installatie te demonstreren.
Zo’n dag is ook vaak een reünie voor velen, die elkander een jaar of langer niet meer hebben gezien of gesproken. Zo leuk om bijv. oud leden, zoals Ruud en Els weer te spreken, de vooruitgang, van in aanbouw zijnde modellen te zien of nieuwe mogelijkheden te ontdekken hoe iets te kunnen maken. Je ziet dat ook er een opkomst is van de 3-D printer . steeds vaker zie je schepen , waarvan soms de stuur huizen, compleet worden geprint. Hierbij moet dan wel bij gezegd worden, dat je er natuurlijk met alleen printen nog niet bent, maar in sommigen gevallen maakt het wel mogelijk dat je constructies kunt toe passen, die je anders niet zou kunnen realiseren. Zo heb ik units van boegschroeven of aandrijvingen gezien, die geschikt waren om in een binnenvaart schip te bouwen, schaal 1 op 50, om zo een compleet varend model te kunnen realiseren. Ik ben benieuwd, om dat varend te zien. Een uitdaging hiervoor heeft de bouwer in het apart besturen van de afzonderlijke delen van deze duwcombinatie, als ze dan gekoppeld zijn, Maar Marius gaat hier vast een oplossing voor vinden. Misschien is die oplossing er gedurende de dag al gekomen. Zo is en tentoonstelling een plaats waarin je kunt vertellen maar ook vragen voorleggen aan mede modelbouwers . Net als zoals je dat op clubavonden kunt doen.

Zo heeft een ieder denk ik wel een verhaal te vertellen, vanachter de tafel, waarbij ik moet opmerken, dat mensen eerder wat durven te vragen, als je staat inplaats van zit achter achter de tafel. De foto,s van Gerrit geven dit ook geweldig aan. Als je deze goed bekijkt, hebben deze moment opnames, ook een „klein” verhaal te vertellen. De kunst van de fotograaf, om op het juiste moment te klikken, en situaties zo sprekend mogelijk in beeld brengen. Soms moet je wat langer kijken, om hier de de finesses te zien. De reportage geeft een hele mooie indruk van wat er allemaal te zien was, en voor degene die hebben rondgelopen, en gepraat hebben met de deelnemers zullen dat beamen. Aan het einde van de dag, die maar tot 18.00 duurt, kom je erachter dat er nog zoveel te zien of te bepraten was met de enthousiaste deelnemers, dat die dag veel langer had mogen duren, Wat mij betreft. Alhoewel er ook bij zullen zijn die de blaren op hun tong hebben van het praten. En dan blij zijn dat er aan zon mooie dag ook weer een einde komt.

Op dit moment is het jaar bijna om en kijken we weer uit naar het volgend jaar wat dat brengen gaat. Vast wel weer zo’n leuk evenement als deze Op Urk.
Via onze agenda kunt u op de hoogte blijven van wat er gebeuren gaat.
Mag ik een ieder een fijn modelbouw jaar toewensen in goede gezondheid.

Met vriendelijke groet,
Gert Fokkinga

Naar de foto’s van Gerrit Heringa, klik hier.