Zondag 10 maart 2024, Snertvaren

Vandaag was het weer zover, de eerste dag dit jaar dat er weer in club verband gevaren kon worden. Hiermee werd ook het vaarseizoen 2024 officieel geopend. En zoals het er nu naar uitziet staan er over het hele jaar weer diverse evenementen op de kalender waar een ieder zich kan uitleven.
Maar eerst maar vandaag beginnen met het snert varen. Dit was aan het weer niet echt te merken, want snert weer was het zeker niet. Het was gewoon heerlijk om lekker aan de waterkant te staan of te zitten.
Om 11.00 uur was de planning om het startsein te geven om officieel het vaarseizoen te openen. Rond 10.40 kwamen Marc en Ik aanrijden bij de vijver. Omdat het nog aan de vroege kant was dachten we dat wij een van de eerste waren. Maar het Geinoord op rijdende stonden er al diverse auto’s langs de kant. Het was al gezellig druk zowel met leden als met de boten.
Er waren tafels neer gezet waar de boten dan ook naast elkaar konden worden aanschouwd. Met allemaal eerst even een beetje spelevaren deed de voorzitter het woord met de mededeling dat het de bedoeling is om door enkel leden op evenementen een F6 act op te gaan voeren. Ton Kool deed alvast een voor proefje door een tanker in brand te laten gaan. Gelukkig was er de RWS, een politieboot en blusboten die konden bijspringen om alles in goede en veilige banen te leiden. Daarna werd er heerlijk gevaren en natuurlijk weer de nodige verhalen verteld.

Hier en daar ging er wel iets fout. Zo was op een gegeven moment de snelheid van de politie boot niet meer wat het moest zijn dus werd deze tijdelijk uit de vaart gehaald. En de tanker van Hans had vloeistof in het ruim dat veroorzaakt werd door een lek in de romp. Verder werden er niet veel problemen waargenomen.
Er was nog wel een Tug die wilde proberen om het reclame bord dat in het water staat te verplaatsen. Dit heeft de schipper helaas maar opgegeven, want er was geen beweging in te krijgen.
Er waren ook weer diverse mensen die hun hondje uitlieten en gelijk even een praatje kwamen maken met de leden. Ook was er een bezoeker met een klein kind die ook even de knuppels in de hand mocht houden. Waarschijnlijk wordt dit een toekomstig lid, want hij vond het zo leuk dat ik moest maar gaan kijken voor een bootje voor deze jonge man.
Het was ook gezellig druk met de huis dieren want er waren ook diverse honden aanwezig van klein tot groot. Maar dit leverde verder geen problemen op want ze konden goed met elkaar overweg. Met al deze gezelligheid van varen en praten vloog de tijd dan ook snel voor bij.
Rond een uurtje of 12.30 gingen er al diverse leden naar het clubhuis om daar lekker snert te eten. De boten werden in de auto,s geladen om vervolgens naar het clubhuis te rijden.

Eenmaal bij het clubhuis aangekomen en je liep de deur binnen rook je de snert al van bovenaf. Binnen gekomen stond Nils al met de lepel de soep lekker door te roeren. Op de tafels werden er bordjes met roggebrood met spek neer gezet. Dit vonden niet alleen de leden lekker, want de hond van Nils die zat ook even naar het bord te kijken. Maar helaas zij mocht niets van het baasje. Toen de soep eenmaal op temperatuur was werden de eerste bekers met soep gevuld en er werd dan ook door een ieder heerlijk gegeten. Zo erg zelfs dat er meerdere keren de kom vol geschept werd. De pan werd dan ook tot op de bodem toe leeggeschept. Alle soep was op, de buikjes waren gevuld en zo konden we allemaal huiswaarts keren en terug kijken op een geweldige dag die in het teken stond van het snert varen.
Ik wil namens het bestuur een ieder die aanwezig was zowel leden als bezoekers heel hartelijk bedanken voor hun aanwezigheid en gezelligheid.

Jaap van Hezel

Jaap heeft tijdens het snertvaren ook weer de nodige foto’s gemaakt. Klik hier om deze te bekijken.