Zondag 09 juli 2023, Vrij varen

Vandaag Zondag 09 juli was er volgens de agenda weer parcours varen. Maar door een oproep in de app of er wel genoeg animo voor was ivm. Vakantie en zo is besloten om het parcoursvaren af te lassen. Dit uiteraard door te weinig leden die om wat voor omstandigheden dan ook niet aan de water kant konden verschijnen.
Dan maar met diverse leden gezellig een ochtendje vrijvaren. Rond een uurtje of 10 afgesproken bij de vijver. Ik was er iets eerder en toen waren er al diverse leden zoals Hans Waque, Hans Materman en Maarten. Even later kwamen ook Johan, Henk en Lennard aan rijden.
Het was gezellig druk met zowel gemotoriseerde schepen als zeil schepen. Zoals eigenlijk op iedere vrij vaar dag gebeurt er eigenlijk altijd wel iets. Ondergetekende is in het ruim van de Rotterdam aan het schuiven geweest met de accu,s waardoor hij iets te ver voorover lag. Op zich niet echt een probleem, maar bij het achteruitslaan van de schroeven er een mixer te keer ging.
Hans Materman wilde met zijn vissersboot gaan varen helaas lag deze te ver achter over, maar er kwam geen water binnen. Met het toch maar proberen een rondje te varen wilde hij op gegeven moment niet meer. Hans opende het dek en voelde aan de vaartregelaar. Maar wat hij toen zij oei dat deed pijn zo een hete regelaar.

Maarten was ook lekker met zijn slepertje aan het varen. Maar ooo wat jammer he halverwege de plas kwam deze stil te liggen. Hij dacht dat de koppeling los lag. Henk kwam in actie door met zijn duwboot de sleper naar de kant te duwen. Eenmaal aan de kant en op de steiger geplaatst kwam Maarten er achter dat er vuil in zijn schroef zat. Ooo als dat alles is dacht hij dan is hij zo weer te water. Maar helaas Maarten haalde niet alleen het vuil van zijn as maar nam ook gelijk zijn schroef mee en deze viel ja hoor tussen de planken van de steiger door ploeps zo in het water. Na nog wat graaien onder de steiger toch maar opgegeven met zoeken.
Dan maar de Micro Magic te water. En dit maakte voor Maarten alles weer goed.
Lennard was ook aanwezig met zijn kleine bootjes. Hij was lekker aan het varen en bij hem waren er dan ook geen problemen.
Rond een uurtje of 12 gingen de eerste weer aanstalten maken om richting huis te gaan. Al met al weer een zeer gezellige ochtend met hier en daar wat probleempjes, maar dat hout het altijd leuk en spannend.

Jaap van Hezel

Voor een aantal foto’s van Jaap, klik hier. Voor die van Hans Materman, klik hier.