Sleepbootdagen Vianen en Werkschependag 2023, deel 2

Donkervaren in Vianen door Jaap van Hezel

Vrijdagavond ben ik weer even naar Vianen gereden, want daar was het donkervaren maar dan voor de grote boten. Ik was aardig op tijd om zodoende een mooi plekje aan de sluis te bemachtigen. Rond een uurtje of 19.00 uur voeren de eerste boten de sluis in om vervolgens in een mooie stoet een vaartocht over de lek te maken. Tegen 20.00 uur gingen de sluisdeuren open om zo de vloot de lek op te zien gaan. Het was weer zeer indrukwekkend om al deze boten de sluis uit te zien varen. De sluis was al een tijdje leeg toen er nog een verlaten opduwertje aan kwam die ook mee wilde varen. Hij hoefde in ieder geval in de sluis niet te zoeken naar een plekje.

De sluis was leeg en ik ben lekker op een bankje gaan zitten. Want ik wilde uiteraard weer een mooi plekje hebben als de boten weer binnen komen. Rond 21.30 gingen de sluisdeuren en de brug open om zo onder de muziek van een zanger de vloot weer binnen te zien komen varen. Maar nu met alle verlichting aan en bijna iedereen op de boten deden dan ook gezellig mee met de muziek. Er werden zelfs op diverse slepers een polonaise gelopen.
Rond 23.00 was de prijs uitreiking voor de mooiste opduwer en sleper. Al met al was het weer een gezellige avond aan de sluis. Met deze keer eens niet de beste stuurlui aan de wal maar achter het stuurwiel.

Jaap van Hezel

Voor dat de twee filmpjes van Jaap volgen nog een tweetal linken naar foto’s van de Modelbouwforum Werkschepen dag 2023 in Heemskerk. Ze zijn afkomstig van Patrick de Wit en Ebro de Wit. Zelf ben ik vandaag nogmaals naar Vianen geweest en heb ook een aantal foto’s geschoten.