Authentieke Dag Vreeswijk 2021

Zaterdag 4 September, was er eindelijk weer een evenement, waar wij aan konden deelnemen. Het eerste sinds meer dan een jaar.
De corona maatregelen zorgden ervoor dat de organisatie handenvol extra werk moesten verzetten om het evenement met oude auto,s motoren trekkers en vrachtauto,s te kunnen regelen, en hadden zelfs voor ons een plekje aan de waterkant, bij de [groene] Oranjebrug geregeld.
Vanaf half negen, werden de schepen al aangevoerd, zodat wij op tijd klaar waren voor de opening van 10.00 uur.
Ton Kool, hij zit in de organisatie van de Authentieke Dag, kwam hier telkens aan de kop van de stoet langs, met de opening van de desbetreffende categorien, die een vooruitgezette route gingen rijden. Zijn T-Fort was voorzien van een webcam, voor de live beelden, of was het voor het Polygoon journaal.
Terug naar de kramen. Hier konden we onze boten, de meeste bekende, en een aantal die in de afgelopen tijd gebouwd zijn, en die dus voor het eerst werden ten toon gesteld. Een paar hebben we al kunnen bewonderen op onze internet pagina, bij bouwverslagen, zo was er de Gry Maritha, van Nils , De Hohentwiel, van Ad, en wat we niet wisten, Govert had altijd al de wens gehad, om de boot na te bouwen, waarop zijn opa nog had gevaren, een soort veerboot met laadklep, waarop een treintje werd gereden, met kiepkarren om klei aan te leveren in de steenfabriek van Opijnen, als ik het goed heb.
Dit heeft hij gedaan, aan de hand van de beschikbare oude foto,s. In een later stadium zal er ook met de boot worden gevaren.
Ton, van Rekum heeft in de tussentijd een duwbak, geladen met aluminium buizen, gemaakt, zo uit de losse pols, voor bij de duw sleepboot de Zeemeeuw.
Zowel Ad als Govert, en waren de hele tijd druk in de weer, om het langs lopende publiek, tekst en uitleg te geven, over het ontstaan van hun modellen. Dan merk je wel dat je in een schippers dorp ben, het lijkt wel of de mensen hier oprecht veel geïnteresseerder zijn, en ook vaak histories op de hoogte zijn, van het reilen en zeilen van de scheepvaart.
Op de Gry Maritha van Nils, konden we alle ingebouwde bewonderen, die hij heeft ingebouwd, met diverse hele kleine elektro motortjes met vertraging, waarbij Nils er wel bij vermelde, dat hij alles zo natuurgetrouw wilde laten werken. en dit was dan ook te zien. Zelfs een heel kleine reddingssloep die radiografisch bestuurbaar is, en die via een litertje te water word gelaten.
Zo had een ieder een praatje of verhaal, bij de boten voor de geïnteresseerde toeschouwer.
Ook onderling kon je merken, dat we het allemaal heel plezierig vonden om elkaar weer te zien en te spreken.
Onder het genot van een kopje koffie , een oliebol , saucijzen broodje. Heren, en die weten wel wie ik bedoel, dank hiervoor .
Gedurende de dag, morgens was het nog en beetje fris, kwam de zon erdoor, en konden de jassen of truien uit.
Aan de waterkant, had Ton, de boten lift geplaatst .Die paste hier heel mooi. De diepte aan de kant is hetzelfde als bij de kano vijver, en zo konden we zonder gevaar voor een nat pak, onze boten te water laten. Hier werd dus veelvuldig gebruik van gemaakt. Het omlaag en omhoog slingeren van de boten, kon op de maat van het draaiorgel dat aan de overkant van het water stond.
Tijdens het varen, kregen we ook nog wel regelmatig groen licht, en konden we onder de geopende brug doorvaren. net als in ons kleine haventje, maar die hadden we deze keer niet mee.
Aan de leden die voorbij kwamen, kon je merken, dat de gezellige clubavonden erg gemist werden, en men het erg fijn zou vinden, als die weer door zouden kunnen gaan.
Hoe dat straks weer vorm gegeven gaat worden, dat gaan we later zien, maar we kunnen al wel melden dat we niet gaan fouilleren.
Waar dat dan weer vandaan komt, krijgen jullie later misschien nog wel eens te horen op een van die gezellige clubavonden.
Zo is het maken van scheepsmodellen niet alleen een passie die je allen op de zolderkamer beoefend, maar het in contact komen met mede bouwers, leden, is ook een aspekt, wat zeer belangrijk is.

Mag ik een ieder die hier zijn tijd en energie, aan deze deelname, Ton, Nils, Ad, Willem, Govert, Rik, ander Ton bedanken voor hun inzet. en ik kan wel vermelden, dat een ieder het een geslaagde dag vond.

Op de dag heb ik nog een aantal foto,s gemaakt, en misschien, zijn er nog meer die leuke foto’s voor op de website hebben.
Op naar het volgende evenement. (Museumwerf 11 en 12 September, of de Werkschependag in Heemskerk.)

Met vriendelijk groet,
Gert Fokkinga