Zondag 16 april 2023, Parcoursvaren

Vandaag zondag 16 April was het dan weer zover. Na een paar jaar met corona was het dan eindelijk weer een dag om lekker te gaan varen. Vandaag was de 1e dag dat we weer gingen parcours varen. Het ontbrak zeker niet aan belangstelling, want er waren genoeg leden die hun behendigheid weer eens wilden laten zien.

Rond 8.15 / 8.30 kwamen de eerste leden al aan om op te willen bouwen. Maar die moesten nog heel even wachten, want de caravan en de aanhangers waar de spullen in/op stonden moesten nog even uit het stof gehaald worden. Korte tijd later kwamen Ton, Nils en Gert Fokkinga aan rijden met de karren.Zo konden we beginnen met het op bouwen van de kramen en het parcours. Met de Kennis van Henk en de hulp van de nodige leden lag dan ook het parcours zo in het water. Gert Fokkinga offerde zich zelf op om in het bootje te gaan zitten om het parcours naar de overkant te trekken. Dit had even wat voeten in de aarde want hij was aan het roeien, maar kwam niet meer vooruit. Na een touwtje dat aan de steiger vast zat losgemaakt te hebben was ook Gert zo klaar met het vast maken van de touwen. Daarna nog een paar sterke handen om het dok in het water te laten. Eenmaal op de steiger toch nog maar even controleren of het dok nog wel wil draaien. Maar o dat liep niet helemaal lekker. Ton kwam aan met een hamer en wat smeer middel, maar ondanks dat kregen ze het toch niet voor elkaar om het dok werkend te krijgen. Met deze zelfde sterke handen werd het dok dus weer teruggeplaatst op de aanhanger.

Langzaam aan kwamen de leden aan lopen en werden de kramen aardig gevuld met boten die mee voeren met het parcours. Er waren 4 kramen en die waren ook zeker nodig voor de vele boten die er waren. Er was weer variatie genoeg van sleep boten tot duw boten en van plezier jacht tot binnenvaart schip. Na alles opgebouwd te hebben was het tijd voor een heerlijk warme bak koffie die Nils tussen de bedrijven door even heeft gemaakt.

Iets na 10 uur opende de voorzitter met een woordje van dank dat er zoveel animo was deze dag. Er werd gevaren in de A, B, en C klasse waar in iedere klasse genoeg boten waren. De eerste boten werden te water gelaten en de jury leden stonden te popelen om te mogen jureren. Hier en daar waren er wel wat boten met storing en uitval. Wat op viel was dat de Smit boten de grootste storingen hadden. Met wat sleutel werk werd ook dit weer verholpen en kon het parcours toch helemaal uit gevaren worden.

Na een paar uur gevaren te hebben ging Nils achter de pitten staan om een lekkere warme pan erwtensoep te maken. Waar ook gretig gebruik van werd gemaakt, want hoewel het wel droog was, was het toch wel soms ook wel aan de frisse kant. Later kwam Nils ook nog met een broodje rookworst. Dus al met al voor de inwendige mens werd goed gezorgd, waarvoor de hartelijke dank voor Nils.

De dag liep verder zonder problemen en er werd heerlijk doorgevaren, zeker ook omdat er genoeg juryleden waren. Al met al waren we allemaal op tijd klaar en kon alles weer opgeruimd worden. Rond een uur of drie was alles zo goed als opgeruimd en kon ieder op weg richting huis.

Namens het bestuur wil ik iedereen die meegeholpen heeft met de op en afbouw en  alle aanwezige leden bedanken voor hun aanwezigheid en gezelligheid. Op naar de volgende parcours dag. Deze zal o.v.b. plaats vinden op zondag 14 Mei a.s.

Jaap van Hezel

Foto’s zijn er gemaakt door Jaap van Hezel en Gerrit Heringa.

En de uitslagen door de wedstrijdcommissie o.l.v. Henk Swijnenburg.