Zaterdag 01 september, Werfweekend en Authentieke Dag Vreeswijk

Museumwerf Vreeswijk houdt op 1 en 2 september weer haar jaarlijkse Werfweekend. Dan is er voor jong en oud weer veel te zien, te doen én te horen! Want het draaien van oude scheepsmotoren wordt ruimschoots gedemonstreerd. In Vreeswijk zelf vindt op zaterdag 1 september de jaarlijkse Authentiek Dag plaats. Bij deze alweer negende editie gaat de aandacht vooral uit naar Engelse oude auto’s.

Tijdens het Werfweekend wordt er ook gevaren: in het groot met rondvaarten langs de Vreeswijkse kaden en in het klein in miniuitvoeringen van opduwers en binnenvaartschepen in een bassin
op het werfterrein. Ook de jonge bezoekers kunnen het water op: veilig en zelfstandig in handraderbootjes. Over mini gesproken: de Varende Modelbouw Club ’t Anker staat garant voor vaardemonstraties met hun verbazingwekkend natuurgetrouwe modellen.

Kinderprogramma
Wegens groot succes tijdens voorgaande Werfweekenden kunnen de kinderen weer zelf hun eigen stoombootje bouwen of zeilklompje beschilderen. Na afloop gaan de scheepjes natuurlijk lekker mee naar huis, maar er is meer. In de schminkkraam staan vrijwilligers klaar voor het zetten van een indrukwekkende plaktattoo en toveren zij de kinderen om in een stoere zeebonk of een listige leeuw. Met of zonder schmink kunnen kinderen de wereld van de techniek en de binnenvaart verkennen op de leuke, informatieve en actieve speel- en doe-route Aan-De-Slag waarbij werfmaatje Hans van de Werf de weg wijst en uitlegt geeft.

Op het werfterrein kunt u kijken naar demonstraties van oude scheepsambachten zoals het traditioneel zeilmaken en het knopen of splitsen van touw of staaldraad. In de timmerloods die voor deze gelegenheid is geopend, kunt u het vakmanschap van de scheepstimmermannen bewonderen.

En hongerig geworden van zo’n dag, kan er worden bijgetankt in de poffertjeskraam of worden gesmuld van een verfrissend ijsje (gratis voor kinderen). Uiteraard kunt u ook neerstrijken op het buiten- of binnenterras van ons gezellige Theehuys voor een (ander) hapje en een drankje. Diverse optredens van enthousiaste trekzakspelers en een aantal koren, zoals het zeemanskoor De Brulboei en het zeevrouwenkoor Waterzooi, verhogen de gezelligheid.

Beurtvaartschepen
Omdat het Werfweekend in het teken staat van de beurtvaart zullen oude beurtschepen niet ontbreken. Bij een aantal kunt u binnenkijken en de sfeer proeven van toen. Daarnaast worden laad- en losdemonstraties gegeven, onder andere met het prachtig gerestaureerde beurtschip Jansje van de oude beurtschippersfamilie Van Baalen. Leuk om te weten is dat de kleinzoon van de oude schipper Van Baalen van de Jansje, Willem Oosterlee (schipper op de Vrevia), op zaterdag- en zondagmiddag lezingen met lichtbeelden geeft over de beurtvaart. De lezingen vinden plaats in de zeilmakerij boven de IJzerloods en duren een half uur.

De beurtvaart kent een lange historie. Wegen bestonden vroeger uit modderige paden die vaak nauwelijks begaanbaar waren. Nederland bezat wel een fijnmazig net van waterwegen met jaagpaden erlangs voor de trekschuit. Vanaf de 16e eeuw had Nederland een strak gereguleerd systeem van beurtdiensten. Vervoer over water was toen al de juiste weg!

Beurtschepen (eerst zeilend en\of als trekschuit, later werden het stoom- en vervolgens motorschepen) onderhielden talrijke vaste lijndiensten tussen steden en dorpen voor het vervoer van passagiers, vee, post, grondstoffen en producten. Tot ver in de vorige eeuw waren deze diensten nog dagelijkse kost totdat het vervoer over de weg en het spoor de lijndiensten had overgenomen. Met de diensten verdwenen ook de schepen. Een aantal kwam terecht in de vrije vrachtvaart, een deel werd gesloopt, de rest vond z’n bestemming als (varend) woon- of recreatieschip.

Authentieke Dag
Het Werfweekend valt deels samen met de Authentieke Dag. Op zaterdag 1 september zijn vanaf 9.00 uur in de Dorpsstraat ca. 250 oude, antieke auto’s, brommers, motorfietsen, vrachtauto’s
en tractoren te bewonderen. Vanaf 10.00 uur maken de minstens 40 jaar oude voertuigen een rondrit door de provincie waarna ze zich weer ‘om de Kolk’ van Vreeswijk verzamelen.

Dit jaar is het thema Brits. Waan u in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. De oude kern van Vreeswijk is op 1 september 2018 in het historische centrum van Vreeswijk (te Nieuwegein) in oude stijl met kramen, auto’s, evenementen, muziek e.d. ingericht. Op die dag staan er ca. 250 historische voertuigen opgesteld in de straten van Vreeswijk. Een prachtige gelegenheid de historische auto’s, vrachtwagens, trekkers en motor- en bromfietsen te bekijken. Maar vooral ook met (mede)eigenaren van deze voertuigen ervaringen uit te wisselen, zowel voor als na de tourrit. Het centrum van Vreeswijk zal worden aangekleed met Britse kenmerken, de organisatie loopt in Engelse kledij en ook op andere plaatsen krijgt de Engelse cultuur extra aandacht. Op een centrale locatie zullen meerdere Britse historische voertuigen worden opgesteld. Voor de tourrit ligt enige nadruk op deelname van Britse historische voertuigen, maar elk voertuig van voor 1978 is welkom.

De Toerrit gaat langs de mooiste stukjes van de provincie Utrecht. Een fraaie tocht waarbij u de veelzijdigheid van onze provincie beleeft. De route leidt ons langs fraaie vergezichten die worden afgewisseld met middeleeuwse gebouwen, boerenpaden met boerderijen, buitenhuizen en kastelen. Na afloop ontvangt iedere deelnemer een blijvende herinnering.

In de oude kern van Vreeswijk wordt o.m. een terras geheel in Engelse stijl ingericht en de bezoekers kunnen kiezen uit verschillende Britse heerlijkheden. Een specialiteit van de dag wordt dan een mini HIGH TEA en verder ook toast, scoons en vanzelfsprekend de overheerlijke Engelse Tea. Ook wordt er een Rolls Royce deskundig versierd met mooi bloemwerk zodat het publiek kan zien hoe een auto/oldtimer prachtig en professioneel versierd kan worden. Voor andere Engelse hapjes zoals Broodje Pulled Porc of Sausage roll is een kraam met overheerlijke producten.

Om in de stemming te komen is er de groep “De Deep Respect Pipes & Drums”. Deze geven een echte Britse muzikale show met doedelzakken en drums. En natuurlijk speelt coverband en Vreeswijks “very own” Family Jewels, als onderdeel van de authentieke dag, een thuiswedstrijd op het ponton in de Vaartserijn. Speciaal voor deze gelegenheid spelen ze drie sets met uitsluitend Engelstalige muziek, dit om het thema van de Britse dag te ondersteunen.