2020-01-24 Lezing “De werven van Jutphaas, Vreeswijk en Nieuwegein” door Jaap Boersema

Langs de Vaartse Rijn in Juthaas en Vreeswijk rook het vroeger naar teer. Luid ketsend klonken de vele hamers op het ijzeren plaatwerk en de ontelbare, witheet gestookte nagels. Juthaas en Vreeswijk kenden verschillende werven waar schepen werden gerepareerd of nieuw gebouwd. De teer en de werven zijn nagenoeg verdwenen. Verhalen en foto’s zijn gebleven.

Op de clubavond van vrijdag 24 januari a.s. geeft schipper, amateur-scheepshistoricus en Vreeswijkkenner Jaap Boersema een lezing waarin hij de werven samenbrengt. In zijn dia-lezing getiteld “De werven van Jutphaas, Vreeswijk en Nieuwegein”, verteld hij over de opkomst en ondergang van de scheepsbouw in de vorige eeuw. Er komen veel oude foto’s, vaak uniek beeldmateriaal voorbij. Voor veel Vreeswijkers en Juthanezen een feest der herkenning!