Lakken

Je bent hier:
← All Topics

Hier een korte handleiding over het lakken van je modelboot.

Veel mensen zitten met het probleem dat ze niet goed weten of ze hun boot nu zullen verven met een kwast of spuiten met een spuitbus of een compressor. Voor een echt perfect resultaat gaat de voorkeur uit naar spuiten. Met kwast kan zeer zeker ook maar spuiten is strakker. Nooit met een roller beginnen, je boot is gewoon te klein om met een roller te doen, die kan simpelweg niet genoeg omwentelingen maken voor een gelijkmatige verdeling van de verf.
Voor de verf kan het beste een spuitbus Tamiya verf kopen, één busje van 100 ml is veelal niet genoeg. Voor een Micro Magic heb je bijvoorbeeld al snel zo’n twee bussen nodig!

De onderdelen kan je het beste éérst spuiten dan pas je boot in elkaar zetten. Het vergt alleen wel secuur werken achteraf omdat de afgewerkte onderdelen wat kwetsbaarder zijn voor beschadigingen, pas bijvoorbeeld goed op voor overtollige lijmresten  …

Ga je de boot toch eerst in elkaar zetten, dan moet je de boel ontzettend goed afplakken, spuitlak gaat zowat overal doorheen!

Zorg voor een goede stofarme ruimte die niet te koud is, bedenk wel dat de lak behoorlijk ver verspreidt, dus niet in een hoekje van de kamer doen, krijg je gegarandeerd problemen thuis.

De oppervlakken goed ontvetten en licht opschuren met zéér fijn waterproof schuurpapier. Dan in hele dunne laagjes spuiten, niet te dik en niet te veel. Goed door spuiten en NOOIT stoppen op je werk. Steeds je spuitbus goed schudden en altijd NAAST je werk starten met spuiten en er dan gelijkmatig overheen, stop ook altijd NAAST je werk. Dit om druipers en druppels te voorkomen.
Niks zonde van de verf, het gaat uiteindelijk toch om het eindresultaat.

Tussen de lagen zeker wel 24 uur laten drogen, eventueel tussendoor kleine correcties doen met je waterproof schuurpapier!

Lak moet namelijk niet alleen maar drogen maar wat nog veel belangrijker is, lak moet uitharden anders kan je de volgende laag niet goed aanbrengen!

Is er een stofje in je lak gekomen, LAAT ZITTEN tot je lak helemaal droog is, dan kan je het meestal eenvoudig verwijderen en e.v.t. de plek even glad schuren.

Beter vaak spuiten dan veel spuiten is het advies …