Kolderstok

Je bent hier:
← All Topics
Kolderstok is een Nederlands bedrijf wat Nederlandse scheepsmodellen uit de 17e eeuw vervaardigt. In 2013 begon Hans van Nieuwkoop met de bouw van het retourschip de Batavia. In 2015 is de productie hiervan begonnen onder de naam Kolderstok. Kolderstok is inmiddels gegroeid tot een familiebedrijf en zijn een aantal modellen verder.
NaamOmschrijvingAfbeelding
VOC Retourschip BataviaDe Batavia is een retourschip, ook wel spiegelretourschip genoemd. Ze is bekend vanwege de schipbreuk op haar eerste reis in 1628/1629 en het beroemde verslag hierover: Ongeluckige Voyagie van ’t schip Batavia , geschreven in 1648 door de opperkoopman van het schip, Francisco Pelsaert.

Dit model is in schaal 1 op 72 gebouwd met de replica in Lelystad als voorbeeld. Lijnenplan, tuigage, ornamenten en dekinrichting zijn gebaseerd op het op de Bataviawerf aanwezige origineel. Het model bestaat uit volledig lasergesneden kiel en spanten, volledige (enkele) beplanking, dekinrichting, masten, bijbehorende tuigage en computer-gemodelleerde handgegoten ornamenten. Zeilen kunnen als zelfmaakset, bestaande uit tekeningen, zeildoek, touw, extra korvijnagels en blokken apart bijbesteld worden. Tevens is een bijboot apart mee te bestellen.

Het model wordt standaard geleverd met eenvoudige houten blokken voor de tuigage, maar kan worden uitgebreid met luxe, authentieke blokken voor een historisch accurater model.

Dit model heeft moeilijkheidsgraad 3+ op een schaal van 4.

Afmetingen van het model in gebouwde toestand: lengte ca. 95 cm, breedte ca. 35 cm, hoogte ca. 80 cm.
De Zeven ProvinciënDit is een model van het wereldberoemde schip van de Nederlandse admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter (1607-1676).

Het model van De Zeven Provinciën is in een ca. schaal van 1 op 72 gebouwd aan de hand van diverse beschikbare bronnen. Het model bestaat uit lasergesneden kiel en spanten, volledige (enkele) beplanking in noten/linden of eiken/linden combinatie, dekinrichting, 3D gevormde en handgevormde gegoten resin ornamenten, masten en bijbehorende tuigage. Het model wordt met volledige kanonnen uitgerust, op alle geschutsrijen. Het model is standaard voorzien van één bijboot.

Het model wordt geleverd met standaard houten blokken voor de tuigage, maar kan worden uitgebreid met luxe, authentiek uitziende blokken voor een historisch accurater model. Het zeilenset is een zelfmaakset, bestaande uit tekeningen, handleiding, zeildoek, touw, blokken en extra korvijnagels en kan apart bijbesteld worden.

Moeilijkheidsgraad is 4 op een schaal van 4.

Afmetingen van het model in gebouwde toestand: lengte ca. 90 cm, breedte ca. 38 cm, hoogte ca. 85 cm.
FluytschipHet fluitschip mag gezien worden als hét transportmiddel van de 17e eeuw. Waar de naam fluit of fluitschip vandaan komt is niet met zekerheid te achterhalen. Wel is aannemelijk te maken dat de kenmerkende vorm – een bolle, peervormige romp met sterk ingesnoerde bovenzijde en smalle dekken – een opeenvolging was van kleine ontwikkelingen, in gang gezet aan het einde van de 16e eeuw.

Het model is gemaakt in schaal 1 op 72 en bestaat uit lasergesneden spanten, volledig op maat gesneden linden beplanking en diverse lasergesneden toebehoren.

De wijze van bouwen is afwijkend van andere modellen. Op een MDF basis wordt een frame van eikenhout geplaatst waarna de op maat gesneden linden beplanking op het eikenhouten frame bevestigd wordt. Beplanken gebeurt hier vanaf de kiel naar boven. Na verwijderen van de MDF basis blijft een volledig holle romp over.

De diverse ornamenten zijn volledig 3D ontworpen en geprint, met een zeer hoge nauwkeurigheid. Bouwbeschrijving is op basis van foto's, tuigagebeschrijving op basis van tekening. Het model is inclusief twee bijboten en een (zelfmaak) zeilenset. Het model is voorzien van een basis standaard in het eikenhout.

Dit bouwpakket wordt standaard geleverd met basis houten blokken voor de tuigage, maar kan worden uitgebreid met luxe, authentieke blokken voor een historisch accurater model.

Moeilijkheidsgraad 4 op een schaal van 4.

Afmetingen van het model in gebouwde toestand: lengte ca. 60 cm, breedte ca. 24 cm, hoogte ca. 55 cm.
Verkenningsjacht DuyfkenIn 1605 werd op initiatief van de VOC door Jan Willemsz Verschoor een expeditie opgezet ‘tot het ontdecken van het groot land van Nova-Guinea en andere Oost- en Suyderlanden’. Hiertoe werd het kleine jacht Duyfken uitgerust. Ze werd daarmee in 1606 het eerste Nederlandse schip dat de Australische Noordkust voor een deel in kaart bracht.

Het model is gemaakt in schaal 1 op 50 en bestaat uit lasergesneden spanten, walnoot of eiken beplanking en diverse lasergesneden toebehoren. Bouwbeschrijving op basis van foto's, tuigagebeschrijving op basis van foto's en tekening. Het model is inclusief (zelfmaak) zeilenset. Op het dek zijn vier zichtbare kanonnen met tuigage geplaatst. In de romp zijn naast deze vier kanonspoorten ook vier dichte poorten aanwezig. Naar wens kunnen deze ook van kanonnen worden voorzien.

Het model wordt standaard geleverd met eenvoudige houten blokken voor de tuigage, maar kan worden uitgebreid met luxe, authentieke blokken voor een historisch accurater model.

Moeilijkheidsgraad 1-2 van 4.

Afmetingen van het model in gebouwde toestand: lengte ca. 65 cm, breedte ca. 25 cm, hoogte ca. 55 cm.
Zeventiende eeuws StatenjachtHet 17e-eeuws Statenjacht was – anders dan de naam jacht doet vermoeden – geen pleziervaartuig. Voortgekomen uit de oorlogsjachten zoals die werden gebruikt tijdens de 80-jarige oorlog had het Statenjacht zich ontwikkeld tot een handig, snel en bovenal comfortabel vervoersmiddel.

Het model is in een schaal 1 op 50. Het pakket van het Statenjacht is volledig uitgerust, met lasergesneden spanten en dekopbouw, volledige notenhouten beplanking (enkelplanks), inclusief zeilen en twee stuks geschut.

Het model wordt standaard geleverd met eenvoudige houten blokken voor de tuigage, maar kan worden uitgebreid met luxe, authentieke blokken voor een historisch accurater model.

Moeilijkheidsgraad is 2 op een schaal van 4.

Afmetingen van het model in gebouwde toestand: lengte ca. 50 cm, breedte ca. 20 cm, hoogte ca. 52 cm.
Het Expeditieschip van Willem BarentszModel van het schip van de Nederlandse cartograaf en ontdekkingsreiziger Willem Barentsz (±1550-1597), die drie reizen maakte om de Noordoostelijke Doorvaart te vinden. Door zeer zware ijsgang lukte dit uiteindelijk niet en moest de bemanning overwinteren op Nova Zembla - in het Behouden Huys.

Tijdens de terugreis in de zomermaanden van 1597 overleed Willem Barentsz.

Het model is gemaakt in schaal 1 op 50 en bestaat uit lasergesneden spanten, walnoot beplanking en diverse lasergesneden toebehoren. Bouwbeschrijving in het Nederlands, Engels & Duits op basis van foto's, tuigagebeschrijving op basis van foto's en tekening. Het model is inclusief twee bijboten en een (zelfmaak) zeilenset. Kanonsets bestaande uit rolpaarden met loop zijn los verkrijgbaar.

Het model wordt standaard geleverd met eenvoudige houten blokken voor de tuigage, maar kan worden uitgebreid met luxe, authentieke blokken voor een historisch accurater model.

Moeilijkheidsgraad is 1-2 op een schaal van 4.

Afmetingen van het model in gebouwde toestand: lengte ca. 57 cm, breedte ca. 25 cm, hoogte ca. 51 cm.
Speel-jaghtEind 1622 werd in Amsterdam de eerste jachthaven geopend, zodat de liefhebbers van plezierjachten ‘sekere plaetse om hare jachten bequamelijck te mogen leggen’ tot hun beschikking kregen. De welvaart in de lage landen was inmiddels zodanig groot geworden dat de betere kringen zich jachten konden veroorloven, enkel voor het plezier van het varen.

Het model is gemaakt in schaal 1 op 50 en bestaat uit lasergesneden spanten, walnoot beplanking en diverse lasergesneden toebehoren. Bouwbeschrijving in het Nederlands, Engels en Duits op basis van foto's. Het model is inclusief een (zelfmaak) zeilenset en een bijpassende standaard.

Het model wordt standaard geleverd met eenvoudige houten blokken voor de tuigage, maar kan worden uitgebreid met luxe, authentieke blokken voor een historisch accurater model.

Moeilijkheidsgraad is 1 op een schaal van 4.

Afmetingen van het model in gebouwde toestand: lengte ca. 28 cm, breedte ca. 7 cm, hoogte ca. 31 cm.