Hohentwiel – Ad Zijderveld †

Je bent hier:
← All Topics

Ik was niet van plan om nog een boot te bouwen, maar na het succes in het land met mijn radarboot Mississippi heb ik toch het plan opgevat er één te bouwen. Ik heb inmiddels tien boten (wel wat veel…). Tijdens de diverse evenementen was ik meer bezig met het vertellen over de Mississippi dan dat ik aan varen toekwam. Stiekem wel leuk al die interesse, daarom tóch maar een nieuwe boot. Ik wilde weer een radarboot bouwen en kwam uit bij de Hohentwiel. Kijk voor informatie maar eens op internet. Deze boot bestaat nog en vaart op de Bodensee. Dit keer echter een andere volgorde van bouwen. Op internet vond ik een advertentie over kartonbouwboten van Schreiber-Bogen. De schaal van deze kartonnen bouwplaten is 1:100 en dat vond ik wat te klein. Daarom heb ik zelf gekozen voor 1:50. De lengte van de boot wordt daarmee ongeveer 120 centimeter. Ik heb de 12 bouwplaten voor de Hohentwiel laten scannen en vervolgens in de aangepaste schaal laten printen. Daarna ben ik begonnen met de bouw. De volgorde zie je in de bijgeleverde foto’s. Op evenementen waar ik met de Mississippi ben geweest vroegen de bezoekers vaak hoe lang ik hiermee bezig ben geweest. Daarom probeer ik de bouwtijden nu zo goed mogelijk bij te houden. Met kartonbouw moet je veel vooruit denken voordat je verder kan met bouwen. Een leuke uitdaging!

Deel 2
Het blijft wel puzzelen om een goede maatvoering toe te passen (er zijn immers geen tekeningen van). Dus af en toe wat verwijderen en opnieuw beginnen. Ik heb inmiddels ook wat verlichting aangebracht, onder andere in het restaurant en het stuurhuis. Ook de verlichting voor bakboord en stuurboord werkt. Het frame voor de drie zonnezeilen op het dek heb ik gemaakt van 1 mm dik koperdraad. De frames zijn demontabel en gemakkelijk te verwijderen, zodat de nog te vervaardigen dekbanken, stoelen enz. te zien zijn. De striping is ook al gedeeltelijk aangebracht.
Deel 3
Aangezien ik alleen informatie had op basis van een bouwplaat van een kartonnen model (schaal 1:100), zal er best hier en daar wat afwijken ten opzichte van het nog varende origineel. Ik heb het model gebouwd op schaal 1:50. Zelf ben je natuurlijk nooit 100 procent tevreden, maar ik ben best een beetje trots op het uiteindelijke resultaat. Er bevinden zich 85 personen op de boot, waarvoor ook voldoende reddingsboeien en sloepen aanwezig zijn. Om de boot wat meer uitstraling te geven heb ik ook een rookgenerator ingebouwd. Voor het uitbalanceren van de boot heb ik een waterbak gemaakt (foto). Daar passen alle vier de radarboten in die ik gebouwd heb. Zoals je op de foto’s ziet ben ik nogal weg van radarboten. Ze varen hierin natuurlijk maar hooguit 15cm voor of achteruit.