Gry Maritha – Nils Jelsma

Je bent hier:
← All Topics

 

Twee jaar geleden heb ik het bouwpakket van de Gry Maritha gekocht. Dit is een vrachtschip dat vaart voor bevoorrading tussen de eilanden en zuid Engeland. Dit model van ‘Model Slipway’ is uitgerust met een polyester romp en een uitgebreid assortiment metaal beslag. De dekken en opbouw wordt gemaakt van polystyreen plaat.
Wat mij met name aansprak in het model is de mogelijkheid om meerdere functies toe te passen, zoals dekluiken die open en dicht kunnen, een kraan en een zijluik. Een deel van het schip en functies heb ik in de loop der tijd al gebouwd, maar door andere projecten is ze op de plank terecht gekomen. Dus …. Hoog tijd om weer op te pakken! Na een eerste grondige inspectie was ik toch niet tevreden over wat ik gemaakt had dus, opbouw dekken en de rest de vuilbak in en opnieuw beginnen! In de romp was al wel alle aandrijving, besturing en elektronica aangelegd, dus dat blijft gewoon. Uit de inspectie bleek tevens dat de romp iets getordeerd was, dit was al zo toen ik het pakket kreeg, maar toen niet veel aandacht aan besteedt. Dus nu wel goed aanpakken!
Door de horizontale liggers in de romp tegen elkaar in te bewegen trekt te romp weer recht, dus een houten frame gemaakt die zorgt dat de romp in deze stand blijft staan. De afmeting van dit frame is gelijk ook de grootte van het ruim.
Nieuw dek met de afgetekende openingen voor ruim en kraan.
Om het geheel ‘gestructureerd’ aan te pakken ben ik voor aan de boeg begonnen met het opbouwen. De verstevigingen rond de boeg had ik al eerder geplaatst en komen door de keuring, dus die blijven lekker zitten. Tevens de basis voor de ankerlier. Wel een nieuw dek gemaakt voor de stuurhut . De twee luchthappers/ontluchters zijn 3D getekend en geprint, evenals de trap naar de stuurhut.
Ook het stuurhuis was in de kliko beland, dus die ook opnieuw opbouwen, hierbij de aansluiting aan de voorzijde van het dek goed in de gaten houden aangezien dat mooi moet aansluiten.
Om het origineel zo dicht mogelijk te benaderen worden aan de voorzijde en rond het stuurhuis ook diverse leidingen en regenpijpen aangelegd. Dit wordt gemaakt van 2mm rond messing pijp, ondersteund met kleine geprinte houders. Aangezien het stuurhuis ook afneembaar moet blijven, is de regenpijp in twee delen gemaakt. De aansluiting is een soort flens.
Het stuurhuis verder opgebouwd met geprinte raamlijsten. Tevens de kist rond de aan/uit schakelaar opnieuw gemaakt.
Langzaamaan krijgt alles vorm.
In het stuurhuis komt natuurlijk de bediening voor de kapitein, deze gelijk maar in kleur gespoten en aangekleed met wat kleurenprintjes.
Verder op het achterdek, hier bevinden zich alle kasten met hulpmiddelen voor een eventuele brand aan boord. Dit is deels handgemaakt en deels geprint. De drie linker kasten opgebouwd uit PS en aangekleed met scharnieren en dergelijke. De rechter twee geprint, eentje voor de brandblusser en de andere met het ‘fire plan’. Dit wordt in fel rood gespoten.
Het voordek aangekleed met ankerlier en touwhouders.
Het dek achter het stuurhuis met de in kleur gespoten brand kasten.
Verder met de opbouw bovenop het stuurhuis, de mast is hier natuurlijk een belangrijk onderdeel, wat de nodige tijd heeft gekost om het te krijgen zoals ik zelf wil. Op de mast zitten naast de nodige verlichting ook twee radars en de bescherm kooien om naar boven te klimmen. Onder een overzicht van de afgekeurde versies. Van links naar rechts: De eerste versie van enige tijd geleden in kunststof Versie messing 1 Versie messing 2 Versie messing 3. Alles afgekeurd, maar wel een goede leerschool voor de uiteindelijke versie 4!
Versie 4: Messing pijp Ø6mm met daarin een pijp Ø5mm gesoldeerd. Alle benodigde openingen voor bevestiging van de onderdelen en doorvoer van de draden zijn er in geboord.
De dwarshouders voor verlichting gemaakt uit Ø 2.5mm holle buis met bedrading erdoor. De mast zelf komt op de + te staan, het schakelen van de lampen gaat via de -. Doordat de mast van messing is heb je dan dus alleen de doorvoer van de – draden nodig. Het + pootje van de led wordt aan de mast zelf gesoldeerd.
Door met de ronde veiligheidskooien, om een zo mooi mogelijke ronde vorm te krijgen zag ik onlangs deze werkwijze, de cirkel moet 22mm zijn, dus neem een pijp met kleinere diameter (in dit geval 12mm) gaatje erin voor een goede grip en dan het messing rond de pijp draaien.
Uiteindelijk krijg je dan een spiraal met een mooie ronde vorm.
Lampenkappen gemaakt met de printer en gebruik gemaakt van een heldere vloeistof.
Led vastsolderen aan de mast en zwarte draad en de lampenkap erop.
Niet slecht!
De kooien vastsolderen aan de mast.
En de dwarsverbindingen met de lampen eraan.
Na een paar dagen en avonden priegelen is dit het eindresultaat. Tevreden ermee dus versie 5 is niet nodig
En voorlopig staat ze er zo bij.
 
Deel 2

Ondanks de grote hoeveelheid tijd die je zou moeten hebben, is de bouwtijd gelimiteerd, of gaat de bouw niet zo snel als je zou willen ☺. Toch zit er wel enige voortgang in de bouw. Deze bouwdoos is voorzien van een zeer uitgebreide hoeveelheid beslag, dit beslag is gemaakt van wit metaal wat het voordeel heeft dat het mooi gedetailleerd is maar daarnaast ook erg buigzaam en helaas niet te solderen. Ik zal dus bij sommige onderdelen geen gebruik maken van het geleverde beslag maar dit namaken van messing of via 3d print.

Een onderdeel dat ik wel ga gebruiken is de schijnwerper op het dak van de stuurhut, hieronder de onderdelen. In het staande gedeelte een gat geboord voor de draad doorvoer. De kap heb ik wel getekend en geprint aangezien de bijgeleverde geen uitholling had voor de lamp.

In elkaar en gespoten.

De stuurhut is inmiddels ook klaar om gespoten te worden, de binnenzijde wordt groen en de buitenzijde wit.

Om de reling op het dak van de stuurhut goed uit te lijnen een mal gemaakt om de messing liggers te buigen.

Op het gespoten dak ziet het er dan zo uit. Alleen de bovenste ligger nog maken.

Aan de zijkanten van de stuurhut en op andere plekken op het schip zorgen TL bakken voor verlichting. Om dit na te maken een tekening gemaakt van een TL bak met 5 uitsparingen. Deze uitsparingen zijn op maat gemaakt voor led lampjes van de favoriete Chinees, duurt even maar dan heb je ook wat! De lampjes zijn 3mm breed en 1,8mm dik. Mooie kleine maat dus om weg te werken. De TL bakken geprint en meerdere malen in de zilver metallic verf gezet om doorschijnen te voorkomen.  Zo ziet de TL balk eruit. 2 soorten gemaakt, een met 5 uitsparingen en een kleinere met 3 uitsparingen.

De stuurhut gespoten en van binnen nog wat aangekleed met een deur naar het achterverblijf en een kaart van de waterwegen. Aan de voorzijde de TL bakken met 3 uitsparingen en aan de zijkant en achterzijde de langere met 5 uitsparingen. Middels weerstandjes de spanning verlaagd om het niet te fel te laten zijn.

De roeren waren ook nog een aandachtspunt, zoals eerder gezegd is al het beslag van wit metaal, de roeren dus ook. Als er iets tegenaan komt verbuigt het al, niet iets wat je graag wilt! De roeren nieuw opgebouwd uit messing plaat en een massieve 4mm staaf. Dit alles aan elkaar gesoldeerd en afgevuld met Stabilit.

Het volgende grote project is de kraan. Deze moet draaiend worden, de mast moet omhoog en omlaag kunnen gaan en er komt een lier op voor de kraanhaak.

Eerst beginnen met de basis, het idee is om de motor voor het draaien in de basis te verwerken, hiertoe moest er wel een uitstulping in de basis gemaakt worden. Hier valt de vertragingsmotor in met daarop een tandwiel.

Geprint en voorzien van motor.

Een lager valt in de basis voor een soepele draaing.

Verder met de opbouw, het draaiplateau ook getekend en geprint. Op dit plateau ook plaats voor een vertragingsmotor die voor de hef functie om gaan zorgen. Middels een hevel zorgt dit ervoor dat de mast omhoog en omlaag kan bewegen. In het midden komt een holle messing staaf van 5mm waar alle bedrading door gevoerd zal worden.

Deels opgebouwd met extra versteviging aan de binnenzijde.

Het begin van de mast, ook hier weer extra lengte en dwars verstevigingen.

De onderdelen van de lier die bovenop de mast komt te staan. Het frame wordt gemaakt van messing. De trommel komt grotendeels om de motor heen.

Het geheel opgebouwd, zichtbaar is de M3 draad van de vertragingsmotor die de hef functie verzorgt, het zwarte blokje erachter is de eindstop voor het hoogste punt. Bovenop de cabine een schijnwerper.

De mast opgebouwd en klaar om te spuiten

 

Gespoten en in elkaar gezet.

 

Tot zover, de bouw gaat weer verder !!!!!