Furie – Bert van Eck †

Je bent hier:
← All Topics

25  jaar geleden ben ik met scheepsmodelbouw begonnen.

Het eerste model was de stoomsleepboot de Furie, op schaal 1:50 (lang 60 cm) , als statisch model aan de hand van een NVM-bouwtekening. Drie jaar later (vut)  kreeg ik alle tijd voor de hobby  en heb toen de bovenbouw  vernieuwd,
zodat het model,  voor mijn doen/kunnen , er redelijk goed uit kwam te zien.  Nu ik wat moeite krijg met “het gesleep” met mijn vrij zware modelboten heb ik van de Furie een varend model gemaakt.
Dat dit nog een hele klus is geworden is wel aan bijgaande foto’s te zien  (plm 6 weken). Nieuw gemaakt zijn oa : de schoorsteen (nu 10 gram,was 120 gram ), de masten en de schroef (met as en tunnel).De roerbediening moest bovendeks komen. Voor verbetering van stabiliteit en besturing zijn kimkielen en schroeftunnel aangebracht.

Bij proefvaren bleek de stabiliteit slecht en ging het akkupak schuiven.; ter  verbetering ervan  is de kiel met lood bekleed, ballastlood aangebracht en het akkupak vastgelegd.

Na de, wel geslaagde,  aanpassingen om de boot stabiel te maken bleek echter dat ze te diep kwam te liggen. Om de boot toch goed vaarbaar te krijgen  zat er niets anders op om de romp te verhogen.  Met de nodige moeite heb ik de romp 13 mm verhoogd en denk er nu een leuk en  goed varend model aan te hebben.

Van de bijgaande foto’s is de eerste zoals de boot was, de laatste zoals geworden en enkele van tijdens het werk waarbij een van het polyesterwerk (glasvezel en normaal).

Bert van Eck †