Aftoppen schroef

Je bent hier:
← All Topics

Geschreven door Danny Bimmel.

Om een schroef optimaal in een straatbuis te laten werken dienen we afgetopte schroeven te gebruiken. Dit kunnen we zelf maken met behulp van een iets te grote normale 4-blads schroef.
Benodigd:

Gereedschap:

– Draaibank (met center),
– Kraspen,
– Schuifmaat,
– Dremel met schuurtrommel (407) en schuurband korrel 60 (408),
– Bankschroef,
– Schuurpapier korrel 120 op latje gelijmd.

Materiaal:
– Schroef,
– Schroefas.

Het aftoppen van de schroef is een stuk lastiger dan het maken van een schroefas en je bent er ook wel even mee bezig.
We beginnen met het aftekenen van het stuk wat van de schroef af gehaald moet worden.

Hiervoor hebben we de draaibank, kraspen en schuifmaat nodig. In plaats van een beitel wordt de kraspen in de beitelhouder van de draaibank geklemd. Vervolgens zetten we in de klauwplaat van de draaibank een center of iets dergelijks. Mijn schroeven zijn 90mm en moeten 83mm worden, dus wordt de afstand tussen de center en de punt van de kraspen ingesteld op 41,5mm.
Nu klemmen we de schroefas met daarop de schroef in de klauwplaat. Nu bewegen we de klauwplaat met de hand en door het support van de draaibank heen en weer te bewegen kunnen we met de ingeklemde kraspen heel netjes aftekenen wat er van de schroef afgehaald moet worden. Is dit eenmaal gebeurt kan de schroefas met daarop de afgetekende schroef uit de klauwplaat gehaald worden.

Nu klemmen we de schroefas met de schroef in een bankschroef. Dan is het tijd geworden voor de Dremel. In de kop van de Dremel draaien we de schuurtrommel met een schuurband (korrel 60). Met de Dremel op snelheid 2 schuren we alles tot het afgetekende lijntje weg, en zijn we klaar zou je denken.

Je kunt nog zo netjes schuren met de Dremel, maar de schroef zal nooit echt helemaal netjes rond worden dus werken we de schroef nog even af. Hiervoor heb je een latje en een vel schuurpapier nodig. Op het latje lijm je het schuurpapier en het geheel zet je vast in de beitelhouder van de draaibank. Nu laat je de draaibank draaien, laat je het schuurpapier tegen de schroef aanlopen en beweeg je het support heen en weer.

Nadat de bladen om maat zijn gemaakt kun je meteen de bladen stellen. Je schuift het support met de beitel richting de bladen en met een platbektang kun je dan (m.b.v. de positie van de beitel) de pitch van alle bladen gelijk maken.
Na het schuren haal je de schroefas met de afgetopte schroef uit de draaibank en haal je nog even een vijltje langs de zijkant van de bladen zodat ze niet meer scherp zijn en dan is dit het resultaat (mooi hè? ).
Opmerking:
Je kunt ook je schroef op schroefas opstelling plaatsen, schuurschijf op de kolomboormachine, kolom aan, motor aan as en aan en kolom langzaam tegen draaiende schroef aan drukken.
Dat is inderdaad ook een optie, maar dan moet je wel oppassen dat de kracht op de bladen van de schroef niet te groot wordt, anders breken ze af.
Daarom moet je ook niet met de draaibank en een beitel proberen om de schroeven af te toppen. Als je dat namelijk iets te snel doet vliegen de bladen je om de oren!