Zondag 16 juni 2024, Vrij varen

Vandaag is het Vaderdag en mogen alle vaders lekker uitslapen en dan bij het wakker worden wordt er ontbijt op bed geserveerd. Maar het is vandaag 16 juni en weer een dag om lekker naar de waterkant te gaan om weer een paar uurtjes te gaan varen. Afgesproken was om rond 10.30 aan de waterkant te zijn, maar ik denk dat het komt omdat de vaders zo vroeg wakker waren vandaag of buienradar werd in de gaten gehouden, want al veel eerder waren er al leden bij de vijver gesignaleerd. Rond 9.30 zat Hans Waque al in zijn auto te wachten. Hij appte mij dat hij al bij de vijver stond. Wij: Marc en Jaap stonden net op het punt om ook die kant uit te gaan.
Aangekomen bij de vijver werd de auto uitgeladen. Bij de steiger aangekomen lagen er ijzeren platen half op de steiger en op het gras om zo veilig heen en weer te kunnen lopen. De tafel die wij zelf bij ons hadden werd neergezet en de boten werden er op gestald. Inmiddels kwamen ook Hans Materman en Maarten 2 aan gereden. Het werd gezellig druk want Gerrit Heringa, Henk Swijnenburg en Nils Jelsma kwamen ook aangelopen. Gerrit had bij het clubgebouw de aanhanger opgehaald waar de schragen en de platen in lagen om zo nog wat tafels te creëren. Ronald Achterberg kwam ook nog een kijkje nemen.
Het was een lekker weertje om heerlijk op je stoeltje met je zender in je hand en je bootje in het water een paar uurtjes te varen. Het ging even regenen maar dat mocht de pret niet drukken. De zenders even veilig opbergen zodat ze niet nat werden en toen het droog was konden we weer lekker door gaan.

Voor de zeilers was het zeker goed te doen want er stond een lekker windje wat soms zorgde dat het water over het gangboord golfde. Maar er waren er ook die hadden schijnbaar de wind aan lager wal want de micro magic van Maarten 2 kwam in de plompe bladeren terecht. Ja en om daar op eigen kracht uit te komen ging niet echt lekker. Dan maar de southampton te water en zo proberen om de boot weer het ruime sop te laten kiezen. Met hulp van Henk werd deze klus zonder schade goed opgelost.
Henk Wilde gaan varen met de Oceanic maar helaas waren de accu,s van de boot en / of zender leeg. Bij een controle ronde van Hans Materman zijn boot kwam hij er achter dat er een boutje miste van zijn stuur inrichting. Dit mocht hem immers niet weerhouden dat hij toch zijn boot te water liet en lekker ging varen. Immers mocht hij niet meer reageren op het roer dan waren er altijd nog boten die hem wel aan de kant kregen. Even Had Gerrit ook nog een probleempje met zijn verbinding want de politie boot waar hij op dat moment mee voer wilde niet meer wat Gerrit wilde. En zodoende voer de boot recht het riet in. Hoe hij losgekomen was heb ik even niet meegekregen, maar even later voer hij weer midden op de vijver. De Smit Hunter die Marc bij zich had kon helaas niet varen. De schakelaars hebben de hele nacht aangestaan dus er zat weinig fut meer in de accu,s.

Verder was het weer een zeer gezellige en geslaagde dag zonder grote problemen. Rond een uur of 12 gingen we allemaal langzaam inpakken en richting huis. We waren net op tijd want eenmaal in de auto op weg naar huis kwamen de regendruppels met aardige aantallen naar beneden dwarrelen.
Ik wil iedereen die aanwezig was bedanken voor hun aanwezigheid en gezelligheid. Op naar de volgende vaardag. Deze zal volgens de planning zijn op zondag 7 Juli. Wij hopen ook dan weer op een aardige opkomst.

Jaap van Hezel

Er zijn nog meer foto’s gemaakt door Jaap, klik daarvoor hier. Ook Gerrit heeft er nog een paar gemaakt, klik daarvoor hier.