Zwarte Zee IV – Bert van Eck †

Je bent hier:
← All Topics

Twee jaar geleden kreeg ik een statisch model van de Zwarte Zee IV in handen. Hij zou anders weggegooid worden. Op een paar meter afstand leek het nog wel wat.

 Al gauw bleek dat alleen het ondergedeelte van de romp bruikbaar was. Ben er toch later aan begonnen om er een varende A-klasse boot van te maken.

Van internet heb ik nog heel wat bruikbare [detail foto’s kunnen halen. Deze laatste Zwarte Zee is in 1963 in de vaart genomen en in 1984 gesloopt. Het schip was 77,44 meter lang en 12,39 meter breed. Verder had hij 2 motoren van ieder 4500 pk en 1 schroef.

—–

—–

Omdat bijna alles (dekken, verschansingen, relingen, opbouw, masten en verlichting) nieuw gemaakt , en de voortbewegingsonderdelen ingebouwd moesten worden, is het toch nog een klus van maanden geworden !

Het is toch nog een leuk model van schaal 1:100 geworden.

—–

Hierbij een vervolg op het bouwverslag van de Zwart Zee.

Omdat  de opbouw helemaal nieuw is gemaakt en door het gewicht van de gebruikte materialen (vooral de messing masten)  was voor de nodige stabiliteit oa een met  met lood beklede kiel nodig. Hierdoor kwam de boot, hoewel prima varend, wat te diep te liggen en heb ik de romp (net als bij de Furie)  15 mm verhoogd. Dit klusje  waarbij ik nog diverse onderdelen, zoals de relingen heb ver- nieuwd/verbeterd, heeft me bijna 3 weken werk gekost maar .. het is de moeite waard geweest !

Van 2 bouwfasen en het eindresultaat  zijn 3 foto’s bijgevoegd.

Bert van Eck †