Springer Tug [Buks-B] – Gert Fokkinga

Je bent hier:
← All Topics

De meeste foto’s spreken voor zichzelf. De romp is gemaakt volgens een paar gedownloade A 4 van internet. De opbouw en dekopbouw is naar eigen inzicht getekend. De Springer Tug heeft een afmeting van 8 bij 18 inch. D.w.z. 203 mm breed en 457mm lang. Als romphout gebruikte ik 10mm berken multiplex voor de zijkanten en 2mm voor bodem en dek. De opbouw is van 3mm gemaakt. En wordt afgedicht door een afdichtingstrip en word vast geschroefd met 1 centrale bout. Als motor heb ik een 18 volt zon 3 (buhler motor) gebruikt met een 45 mm vierblads schroef. Het geheel vaart op 12 volt. 2 accu’s 6 volt 4.5 ampère en weegt ongeveer 3.5 kilo.

Romp en dek en opbouw verbindingen zijn allen gezaagd en er zijn pasrandjes  in gefreesd. Het geheel is gelijmd met 2 componenten lijm. Om te zorgen dat niet alles aan elkaar plakte heb ik zo nu en dan gebruik gemaakt van een knisperende afvalzak, hier blijft de uitgeharde lijm niet aan plakken De gehele boot is van binnen en van buiten gelakt met blanke lak, en is daarna in de verf gezet. Visroer en schroefas zijn ook zelf gemaakt. En omdat de boot niet zo groot is kan hij bij wijze van spreken, zo op de keukentafel worden gebouwd. Romp en dek zijn in elkaar gelijmd zo sterk dat je er rustig op kan gaan staan. [gedemonstreerd tijdens een clubavond.] Doordat het dekhuis met afdichting vast verbonden is met de romp, en alle apparatuur min of meer vast gemaakt is, is het mogelijk om de boot met een gooi te water te laten. Dit is inmiddels al meerdere keren gebeurd.  In het water heeft de Tug de stabiliteit van een badeend, hij is niet om te krijgen en draait ter plekke om zijn as. Een ideale boot voor het Tug Towen.

Een leuk bootje om te bouwen, vooral omdat je alles naar eigen inzicht en creativiteit kunt invullen. Zo zal geen enkele Springer Tug hetzelfde zijn. Als slagroom op de taart, ook nog even een vervoerskistje gemaakt, waar ook de zender in zit op geborgen. En dat kistje, daar kun je aan de waterkant, natuurlijk ook op zitten.