Slangenkoppeling

Je bent hier:
← All Topics

Het worstelen met de slangverbinding van de waterpomp in de romp van mijn scheepsmodel met de bluskanonnen op de bovenbouw begon mij steeds meer te ergeren. Ik zag dit ook bij diverse van mijn collega-modelbouwers. Om de bovenbouw te kunnen afnemen moet de slang een bepaalde extra lengte hebben. Deze extra lange slang ligt, met de bovenbouw op de boot, los in de romp en levert daardoor ook extra risico op.

Hoe makkelijk zal hij niet in de schroefas-koppeling terechtkomen of springt hij los van pomp of bovenbouw met als gevolg : Vollopen van de romp!
Zo kwam ik op het idee, niet alleen de elektrische leidingen met een stekerverbinding te maken, maar ook de waterleiding van de blusmonitoren. Een slangenkoppeling moest hier uitkomst bieden, maar wel één, die kleiner en gemakkelijker was dan de koppeling die men bij tuinslangen gebruikt. De eenvoudig te maken onderdelen maakte ik op de draaibank. Om een rubberring in de koppeling te kunnen monteren, werd dit deel van de koppeling uit twee delen gemaakt. De O-ring mocht niet los in de koppeling kunnen rammelen, maar mocht ook niet beschadigd worden, omdat hij de enige dichting vormde.

Als eerste werd de O-ring (deel 3) in deel 1 gelegd en daarna werd deel 2 in deel 1 geschoven. Daarmee zit de O-ring tussen beide delen ingeklemd. Met een vloeibare metaallijm werden de delen 1 en 2 vastgezet. Vervolgens werd in deel 2 een ca. 5 cm lang messingbuisje (gebruikelijk met een doorsnede van 5 mm) geschoven en ook vastgelijmd. Dit buisje vormt tevens de aanslag voor het uit de bovenbouw komende buisje.

Het buisje uit de bovenbouw en de koppeling zijn zo gemonteerd, dat dit buisje bij het opzetten van de bovenbouw op de romp precies in de koppeling past. Een beetje kranenvet op de O-ring zorgt ervoor dat het buiseinde als boter in de koppeling glijdt.

Omdat dit buisje in de koppeling verder niet beweegt, is van slijtage geen sprake. Bij een testje op waterdichtheid stelde ik geen lekkage vast, zelfs niet bij een druktest met 4 bar. De onderdelen zijn werkelijk snel, eenvoudig en goedkoop te maken, zodat het iedereen moet lukken deze koppeling te maken.

Resultaat: “Einde van de slangenwarboel!”

Auteur: Jakob Huber
Uit: Schiffspropeller August 1995
Vertaling: André Ros