Restauratie Vuurtoren – Nils Jelsma

Je bent hier:
← All Topics

Uit het foto archief heb ik deze foto opgedoken van de vuurtoren zoals die in het verleden gebruikt werd tijdens het parcoursvaren. Helaas was de vuurtoren al meerdere jaren in ongenade gevallen. Vanuit de kast van de caravan heb ik hem weer opgedoken om te kijken hoe we deze weer werkend konden krijgen.
De conclusie was om toch opnieuw te beginnen.
Als eerbetoon zal een deel van de basis hergebruikt worden.
Na aanschaf van een nieuw stuk PVC buis was de gedachte om deze te spuiten en een nieuw bovenstuk (met draaiend licht) te maken, maar we leven ten slotte (bijna) in 2020 dus de mogelijkheden zijn wat uitgebreider.
Een echte vuurtoren is meestal gemetseld en daarna in kleur geschilderd, dus het zou mooi zijn om een steenmotief aan de buitenzijde te hebben. Na een en ander ontworpen te hebben in het 3D tekenprogramma aan de slag gegaan. De eerste opzet met het printen van een plaat (1,5 mm dik) en deze op de buis te plakken viel al snel af. Het zag er niet goed uit, te veel naden.

Dus verder gegaan met een nieuw ontwerp, geen standaard bakstenen maar meer grotere blokken steen. De geachte was dat als ik dubbelzijdig tape op mijn printbed deed (met de achterzijde nog niet open, dus printen op het plakgedeelte), ik een makkelijke manier had om deze op de buis te bevestigen. Maar tape op PVC en dan ook nog graag een langdurige hechting is dus niet de oplossing. De volgende dag trok ik het er eenvoudig weer vanaf. Na een nachtje slapen had ik weer een nieuw idee dat wel werkt.
Bij het printen van de bakstenen is de onderzijde glad en de bovenzijde meer ‘gewelfd’. Dus de moeilijkheid is om de geprinte bakstenen na het printen om te draaien, aangezien de platte kant natuurlijk de lijmkant is. Dit heb ik voor elkaar gekregen door de losse bakstenen te printen op breed schilders tape. Na het printen een strook duct tape erop en dan kun je alles omgekeerd van het printbed halen.

Om het geheel aan de PVC buit te bevestigen, smeer ik deze in met PVC lijm en leg het vel met bakstenen erop. Dit droogt heel snel waarna de duct tape verwijdert kan worden.

De delen van het huis dat om het licht van de vuurtoren komt te staan, deels geprint en deels messing staaf van 2 en 3 (hol) om het geheel stevig te laten verankeren.

Alles in elkaar gezet maar ook verbeterd (voet) om de bogen erboven vast te zetten en gelijk goed uit te lijnen.

De vertragingsmotor die ik er in eerste instantie ingezet had maakte redelijk veel lawaai, dus evenen ‘gegraaid’ in mijn voorraad en deze gevonden. Aangezien deze meer toeren maakt op 12 volt een spanningsverlager tussen de accu en de motor gezet om toch de gewenste draaisnelheid te krijgen.

Verder met de opbouw van de vuurtoren. Deze is op grote hoogte dus een stevige wering is nodig. Ook weer met messing staanders gemaakt die in de wand en in het platform verankerd worden.

Zo begint het er al wat robuuster uit te zien. De bovenrand is ook weer 3d geprint. Daarna repen met messing gaas gesneden en tegen de messing standers gesoldeerd.

De opzet van de vuurtoren is dat ie op twee manieren gebruikt kan worden. Met een voet zodat ie tijdens beurzen e.d. gebruikt kan worden en als drijvende versie tijdens het parcoursvaren of evenementen als we het bassin bij ons hebben. De voet is gemaakt van watervast multiplex die volgespoten is met Purschuim. Als het geheel uitgehard is ziet het er zo uit. Al een mooi en ruig landschap.

En zo ziet alles geschilderd en ingericht er uit. Het Purschuim heb ik met een grijze, zwarte en groene spuitbus bespoten om een rots uiterlijk te maken. Daarnaast ook wat bossage aangebracht.

Rechts naast de vuurtoren een ruimte gemaakt voor de accu, hier komt een transformator huisje overheen.

Wordt vervolgt …………………………..