Boegschroef aftekenen

Je bent hier:
← All Topics

Als je een boegschroef gaat inbouwen dan meet je met een schuifmaat vanaf de onderkant van de romp het punt op de romp de hoogte waar het gat moet komen. Daar zet je dan een horizontale streep op de romp.
Vervolgens doe je hetzelfde maar nu gemeten vanaf de boeg en dit om de afstand van de boeg tot het te boren schroefgat te verkrijgen. Vervolgens zet ik op dat punt een verticale streep en waar de twee lijnen nu elkaar kruisen wordt dan het punt waar je gaat boren. Die afmetingen gebruik je nu ook voor de andere kant van het model ,je hebt nu 2 boorpunten die volledig symetrisch tegenover elkaar liggen.

Men neme bijvoorbeeld een stuk lasdraad en daar maak je een puntje aan, het puntje moet lekker scherp zijn want je gaat het later gebruiken als kraspen. Vervolgens zet je het lasdraad net na de punt twee maal 90 graden om, het puntje wijst nu dus naar de achterkant van het stuk lasdraad. Zorg er tijdens het buigen voor dat de afstand tussen het puntje en de rest van het lasdraad de straal van de boegschroefbuis is.

Vervolgens teken je het midden van de boegschroefbuis af op de romp (bijvoorbeeld zoals hierboven beschreven) en je boort de gaten aan beide zijden van de romp. Het gat wat je boort mag niet veel groter zijn dan de diameter van het lasdraad. Het lasdraad steek je nu door beide geboorde gaten tot het puntje één kant van de romp raakt en je kunt de boegschroef met het puntje aftekenen. Als je klaar bent draai je het stuk lasdraad om en je kunt de andere kant aftekenen.

Resultaat?! twee “ovale” gaten voor de boegschroefbuis afgetekend op de romp die alleen nog maar even op maat gevijld hoeven worden.