Clubavond vrijdag 13 april 2018, dialezing Ko Blok ‘Zelflossen’

100 jaar geleden vond schipper Arie Kreuk uit Nieuwerkerk a/d IJssel het zelflossysteem uit. Deze vinding was van grote betekenis voor de rol van de binnenvaart bij het vervoer van zand en grind. Honderden schepen zijn ooit voorzien van een zelflosinstallatie. Ook veel Vreeswijkse schippers voeren ermee. De laatste zelflossers waren tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw actief.

Ko Blok, eigenaar van de zandaak ”Door Gunst Verkregen”, vertelt aan de hand van veel historisch beeldmateriaal over de ontwikkeling en betekenis van de zelflosinstallatie voor de binnenvaart. Hieronder een filmpje van de Arie Kreuk Stichting, om alvast een indruk te krijgen wat het zelflossen precies inhoud.

De “Door Gunst Verkregen” is ook als schaalmodel te bewonderen. Met behulp van tekeningen, verkregen van het Scheepvaartmuseum Rotterdam en een lading foto’s van de boot, heeft Maarten de Goeij het scheepje gebouwd. Na een bouwperiode van 2 jaar heeft hij het overgedragen aan Ko Blok. Een compleet bouwverslag is te vinden op de website van Maarten.

Tot slot nog een foto van de “Door Gunst Verkregen” in actie tijdens een bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima aan Vreeswijk op 30 mei 2013.